BO 00172.002 – Pettersson

Året var 1926 och byggmästaren Adolf Pettersson...
Året var 1926 och byggmästaren Adolf Pettersson...
Året var 1926 och byggmästaren Adolf Pettersson hade bestämt sig för att starta en järnhandel i Vilhelmina. Han köpte in ett järnhandelslager för 10 000kr, men bara en månad därefter avled Adolf och handelsrättigheterna övergick då till hans fru. Men det var sönerna Ingemar och Henry, 15 och 13 år, som drev järnhandeln med hjälp från deras mor.
Under 30-talet flyttade Ingemar från Vilhelmina och Henry drev då firman vidare i egen regi. Han köpte in lastbil och anställde chaufför, införskaffade traktor och truck, affären utökades och så småningom flyttades butiken till jänvägsområdet.
En titt i de gamla kassaböckerna skvallrar om vad som såldes bra på gamla dar. Jämfört med i dag då det säljs mycket byggmaterial och verktyg av olika slag, var ammunition och vapen en viktig vara på dåtiden. Likaså timmersågar, yxskaft, fotogenlyktor och stora kokkärl till skogsarbetarna var ett måste. Henry var dessutom en av de första i Vilhelmina som sålde bensin.
Med åren började så småningom hans fyra söner att jobba inom företaget och i dag äger de alla var sin del. Antalet anställda är i dag nio och företaget har hunnit byta lokaler ytterligare en gång till de nuvarande på Sälggatan. Genom åren har verksamheten konstant utökats och täcker idag alla områden som förväntas av en modern bygg- och järnhandel.
Källa: Petterssons Järn AB.

Beskrivning: Grupporträtt av Adolf Pettersson far till
Henry Pettersson samt en kusin.

Adolf född: 1883-05-21
Död: 1926-02-21

Källor: DB, FS

Objektnummer: BO 00172.002

Motivkategori: Grupporträtt

Motiv - Land: Sverige

Motiv - Län: Västerbotten

Motiv - Landskap: Lappland

Motiv - Ort: Vilhelmina

Fotograf förnamn: Napoleon

Fotograf efternamn: Franke

Förvärvfrån fnamn: Hans-Åke

Förvärvfrån enamn: Pettersson

Personrelation

Fotograf: Carl Franke, Skellefteå

Syns i bild: Adolf Pettersson

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"BO 00172.002 – Pettersson", Vilhelmina Fotoarkiv, hämtad 20 maj 2024
https://vhlm.kulturhotell.se/objects/c143-52481/

Kommentarer om “BO 00172.002 – Pettersson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!